OGIBiz Website

Eshop Before Menu
2748034
Menu
42433
Horizontal Image Area
2773108

ΗΛΙΑΚΟΙ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΕΣ:

Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες - που ονομάζονται επίσης ηλιακά οικιακά συστήματα ζεστού νερού - μπορούν να αποτελέσουν  οικονομικά αποδοτικό τρόπο  για την παραγωγή ζεστού νερού για το σπίτι σας. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε οποιοδήποτε κλίμα, και τα καύσιμα που χρησιμοποιούν - ηλιοφάνεια - είναι δωρεάν.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ:

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού περιλαμβάνουν δεξαμενές αποθήκευσης και ηλιακούς συλλέκτες. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού: ενεργά, τα οποία έχουν κυκλοφορητικές αντλίες και χειριστήρια, και παθητικά, τα οποία δεν το κάνουν.

Ενεργά ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού:

Υπάρχουν δύο τύποι ενεργών ηλιακών συστημάτων θέρμανσης νερού:

 • Συστήματα άμεσης κυκλοφορίας Οι αντλίες κυκλοφορούν στο οικιακό νερό μέσω των συλλεκτών και στο σπίτι. Λειτουργούν καλά σε κλίμα όπου σπάνια παγώνουν.
 • Συστήματα έμμεσης κυκλοφορίας Οι αντλίες κυκλοφορούν  μέσω των συλλεκτών και του  εναλλάκτη θερμότητας ενός μη ψυκτικού  υγρού μεταφοράς θερμότητας . Αυτό θερμαίνει το νερό που στη συνέχεια ρέει στο σπίτι. Είναι δημοφιλείς σε κλιματιζόμενα περιβάλλοντα θερμοκρασίας κατάψυξης.

 Παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού:

Τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού είναι συνήθως λιγότερο ακριβά από τα ενεργά συστήματα, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο αποτελεσματικά. Ωστόσο, τα παθητικά συστήματα μπορεί να είναι πιο αξιόπιστα και να διαρκούν περισσότερο. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι παθητικών συστημάτων:

 • Ενσωματωμένα παθητικά συστήματα συλλογής-αποθήκευσης
  Αυτά λειτουργούν καλύτερα σε περιοχές όπου οι θερμοκρασίες σπάνια πέφτουν κάτω από το πάγωμα. Λειτουργούν επίσης καλά σε νοικοκυριά με σημαντική ημερήσια και βραδινή ανάγκη για ζεστό νερό.
 • Συστήματα θερμοσυσσωμάτων Το νερό ρέει μέσω του συστήματος όταν ζεσταίνεται το ζεστό νερό, καθώς ψύχεται το ψυχρότερο νερό. Ο συλλέκτης πρέπει να εγκατασταθεί κάτω από τη δεξαμενή αποθήκευσης έτσι ώστε το ζεστό νερό να ανέβει στη δεξαμενή. Αυτά τα συστήματα είναι αξιόπιστα, αλλά οι εργολάβοι πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στο σχεδιασμό της οροφής λόγω της βαριάς δεξαμενής αποθήκευσης. Είναι συνήθως πιο ακριβά από τα παθητικά συστήματα συλλογικής αποθήκευσης.
Gallery
2773109
Main Description
2773110

ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΕΚΤΕΣ:

Οι περισσότεροι ηλιακοί θερμοσίφωνες απαιτούν μια καλά μονωμένη δεξαμενή αποθήκευσης. Οι δεξαμενές ηλιακής αποθήκευσης διαθέτουν πρόσθετη έξοδο και είσοδο συνδεδεμένη προς και από τον συλλέκτη. Σε συστήματα δύο δεξαμενών, ο ηλιακός θερμοσίφωνας προθερμαίνει το νερό προτού εισέλθει στον συμβατικό θερμοσίφωνα. Σε συστήματα μιας δεξαμενής, ο εφεδρικός θερμαντήρας συνδυάζεται με την ηλιακή αποθήκευση σε μία δεξαμενή.

Χρησιμοποιούνται τρεις τύποι ηλιακών συλλεκτών για οικιακές εφαρμογές:

 • Επίπεδος συλλέκτης
  επίπεδες πλάκες συλλογής είναι μονωμένα, ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες, που περιέχουν μια σκούρα πλάκα απορρόφησης κάτω από ένα ή περισσότερα καλύμματα από γυαλί ή πλαστικό (πολυμερές). Οι αψιδωμένοι επίπεοι συλλέκτες - που χρησιμοποιούνται συνήθως για την  ηλιακή θέρμανση της πισίνας  - έχουν μια σκούρα πλάκα απορρόφησης, κατασκευασμένη από μέταλλο ή πολυμερές, χωρίς κάλυμμα ή περίβλημα.
 • Ενσωματωμένα συστήματα αποθήκευσης-συλλογής
  Επίσης γνωστά ως συστήματα ICS ή  παρτίδας  , διαθέτουν μία ή περισσότερες μαύρες δεξαμενές ή σωλήνες σε μονωμένο, υαλοπίνακα. Το ψυχρό νερό περνά πρώτα από τον ηλιακό συλλέκτη, ο οποίος προθερμαίνει το νερό. Στη συνέχεια, το νερό συνεχίζει στο συμβατικό εφεδρικό θερμοσίφωνα, παρέχοντας μια αξιόπιστη πηγή ζεστού νερού. Θα πρέπει να εγκαθίστανται μόνο σε ήπια κατάψυξη, επειδή οι εξωτερικοί αγωγοί θα μπορούσαν να παγώσουν σε σοβαρό, κρύο καιρό.
 • Σωληνοί συλλέκτες κενού σωλήνα
  Διαθέτουν παράλληλες σειρές διαφανών γυάλινων σωλήνων. Κάθε σωλήνας περιέχει έναν γυάλινο εξωτερικό σωλήνα και ένα μεταλλικό σωλήνα απορρόφησης που συνδέεται με ένα πτερύγιο. Η επικάλυψη του πτερυγίου απορροφά την ηλιακή ενέργεια αλλά εμποδίζει την απώλεια θερμότητας από την ακτινοβολία Αυτοί οι συλλέκτες χρησιμοποιούνται συχνότερα στις εμπορικές εφαρμογές των ΗΠΑ.

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης νερού απαιτούν σχεδόν πάντοτε ένα εφεδρικό σύστημα για θολό ημέρες και περιόδους αυξημένης ζήτησης. Οι συμβατικοί θερμοσίφωνες αποθήκευσης νερού  συνήθως παρέχουν εφεδρεία και μπορεί ήδη να αποτελούν μέρος του πακέτου του ηλιακού συστήματος. Ένα εφεδρικό σύστημα μπορεί επίσης να είναι μέρος του ηλιακού συλλέκτη, όπως δεξαμενές στον τοίχο με θερμοσυγφωνικά συστήματα. Δεδομένου ότι ένα σύστημα αποθήκευσης ενσωματωμένου συλλέκτη αποθηκεύει ήδη ζεστό νερό εκτός από τη συλλογή ηλιακής θερμότητας, μπορεί να είναι συσκευασμένο με ένα  θερμοσίφωνα χωρίς δεξαμενή ή τύπου νερού  για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας.

 

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ:

Η σωστή εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν τους ηλιακούς πόρους, το κλίμα, τις τοπικές απαιτήσεις κτιρίων και τα θέματα ασφάλειας. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να έχετε έναν εξειδικευμένο εργολάβο ηλιακών θερμικών συστημάτων να εγκαταστήσετε το σύστημά σας.

Μετά την εγκατάσταση, η σωστή διατήρηση του συστήματός σας θα διατηρήσει την ομαλή λειτουργία του. Τα παθητικά συστήματα δεν απαιτούν μεγάλη συντήρηση. Για ενεργά συστήματα, συζητήστε τις απαιτήσεις συντήρησης με τον παροχέα του συστήματός σας και συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη του συστήματος. Τα υδραυλικά και άλλα συμβατικά εξαρτήματα θέρμανσης νερού απαιτούν την ίδια συντήρηση με τα συμβατικά συστήματα. Το τζάμι μπορεί να χρειαστεί να καθαριστεί σε ξηρά κλίματα όπου τα βρόχινα νερά δεν παρέχουν φυσικό ξέβγαλμα.

Η τακτική συντήρηση σε απλά συστήματα μπορεί να είναι τόσο σπάνια όσο κάθε 3-5 χρόνια, κατά προτίμηση από έναν εργολάβο ηλιακής ενέργειας. Τα συστήματα με ηλεκτρικά εξαρτήματα συνήθως απαιτούν ένα ή δύο ανταλλακτικά μετά από 10 χρόνια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με τη  συντήρηση και επισκευή του ηλιακού συστήματος θέρμανσης νερού .

Κατά την εξέταση πιθανών εργολάβων για εγκατάσταση και / ή συντήρηση, ρωτήστε τα ακόλουθα ερωτήματα:

 • Η εταιρεία σας έχει εμπειρία στην εγκατάσταση και συντήρηση συστημάτων ηλιακής θέρμανσης νερού; 
  Επιλέξτε μια εταιρεία που έχει εμπειρία εγκαθιστώντας τον τύπο του συστήματος που θέλετε και εξυπηρετώντας τις εφαρμογές που επιλέγετε.
 • Πόσα χρόνια έχει η εταιρεία σας με την εγκατάσταση και τη συντήρηση της ηλιακής θέρμανσης; 
  Όσο περισσότερη εμπειρία τόσο το καλύτερο. Ζητήστε μια λίστα με προηγούμενους πελάτες που μπορούν να παρέχουν αναφορές.
 • Η εταιρεία σας διαθέτει άδεια ή πιστοποίηση; 
  Η κατοχή άδειας έγκυρου υδραυλικού ή / και ηλιακού εργολάβου απαιτείται σε ορισμένες πολιτείες. Επικοινωνήστε με την πόλη και το νομό σας για περισσότερες πληροφορίες. Επιβεβαιώστε την αδειοδότηση με την επιτροπή αδειοδότησης του συμβαλλόμενου κράτους. Το συμβούλιο αδειοδότησης μπορεί επίσης να σας ενημερώσει για τυχόν καταγγελίες κατά εργολάβων με άδεια λειτουργίας από το κράτος.

ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ:

Μετά την σωστή εγκατάσταση και συντήρηση του θερμοσίφωνα σας, δοκιμάστε μερικές πρόσθετες  στρατηγικές εξοικονόμησης ενέργειας  για να μειώσετε τους λογαριασμούς θέρμανσης νερού, ειδικά αν χρειάζεστε ένα σύστημα υποστήριξης. Ορισμένες συσκευές και συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας είναι πιο οικονομικά αποδοτικά για την εγκατάσταση με τον θερμοσίφωνα.

Footer
42439